Interieurontwerp & -advies

Vanuit passie, onderzoek en kennis in huisvesting geven we advies en ontwerpen we ruimtes die positieve interacties teweeg brengen tussen mensen, organisaties en hun omgeving.

Bekijk onze projecten & publicaties.

Openbare Ministerie Haarlem

De wens: Een vriendelijke, betrouwbare, gezag voerende uitstraling.
Een ‘regionaal’ gezicht. Op de afdeling verbindend, open en vriendelijk.

We hebben de kleuren van de omgeving, het duinlandschap, de Hollandse schilderwerken en het papiergeld dat hier jaren werd gedrukt als uitgangspunt genomen, om zo het regionale gevoel op te roepen. De publieke zone, waar rechtspraak plaatsvindt, is formeel en toch warm gehouden.  Een kwalitatief hoog afwerkingsniveau, veel hout, een overheersende verticale lijnvoering met heldere zichtlijnen voor een gevoel van betrouwbaarheid en gezag.

De sociale zones zijn huiselijker. Ze zijn strategisch geplaatst ten behoeve van de sociale verbinding.
Een diverse duin-werklandschap met gevarieerde activiteitsgewonden werkzones.

Conceptvoorstel in samenwerking met VPAA

IKZ

Informatie knooppunt in de zorg

Een gezond werkklimaat:
Een biophilic interieur met veel daglicht, planten, hout, een organische ronde loop en een buiten terras met zicht op het park voor een optimaal welzijnsbeleving. Een divers aanbod aan verschillende type activiteitsgebonden werk- en overlegplekken, formeel, informeel, open en gesloten.

Een plek waar werknemers en partners warm worden ontvangen: Je komt binnen in het hospitality gedeelte; waar de koffie, de bar, de keukentafel zitjes, het warme licht en het vele groen zich bevinden. Hier hangt een houten frame. Het geeft ‘het knooppunt’ weer waar IKZ-Informatie Knooppunt in de Zorg- voor staat. Dit houten knooppunt komt terug in de afscheidingen naar de half- open werkplekken, waar ze met de beplanting voor een fijne afscheiding zorgen. Bij de garderobe is nog een identiteitsversterker: hangers in de vlindervorm van het IKZ logo, in IKZ blauw. Ze zijn in veelvoud over de muur verspreid en vormen een vrolijke vlinderzwerm. Tussen de vlinders hangen de naambordjes van de IKZ partners opdat zij zich bij het ophangen van hun jassen nog meer welkom voelen.

Het meubilair, het interieur maatwerk, akoestische en groene wanden en het interieur zelf zijn ontworpen door Studio VIX voor een optimale beleving. Sensorische, cognitieve en fysieke ergonomie & welbevinden staan centraal, naast organisatie identiteit, strategy en proces ondersteuning.

Interieurontwerp meldkamer Apeldoorn

112 Meldkamer & Politie

Apeldoorn

Het concept dat we hier in samenwerking met VPAA hebben ontworpen is gebaseerd op de metafoor de vuurtoren:

Een veilige baken. Goed in zicht om vertrouwen in te hebben, om als werknemer met trots naar te kijken en te tonen.
Vitaliteit en welzijn als belangrijke wensen. Een Meldkamer waar in alle rust aan calamiteiten gewerkt kan worden. Een blauw getinte zone voor de concentratie. Een groene zone met een mooi buitenterras voor de sociale ontmoeting en de ontspanning. Hier veel daglicht en alle zichtlijnen zijn hier naar gericht. De politieman/vrouw is immers het liefst buiten.

POLITIE DISTRICTSKANTOOR

Walcheren, Milddelburg

Wens: Functioneel. Een veilige, betrouwbare, vriendelijke uitstraling. Meer open naar de burger.

We hebben district Zeeland duidelijk voelbaar en zichtbaar gemaakt. Een golf van de zee en het embleem van Zeeland hebben we in de gevel weergegeven, die in het interieur subtiel terugkomt. Een kleurstelling, materialisatie en zonering die refereert naar de zee en het landschap. Een vriendelijk, open ontvangst. De sociale zone, de aanlandwerkplekken deels in het zicht. Meer naar achteren en boven, in de luwte, zijn de werkplekken waar in rust gewerkt kan worden.

Dierengeneeskunde universiteit

Utrecht

Ons ontwerp richt zich op de verbinding:  met het vakgebied, tussen de afdelingen en met de omliggende groene omgeving Amelisweerd.
Een meanderend kantoorlandschap met levendige pleinen. Op de hoekpunten zicht op de omgeving, het groen. Maximale lichtinval in de werk en circulatie omgeving. Een loop van bruis, ruis, rust, ruis.  Een duurzaam fijne natuurlijke omgeving.
Een eerste ruwe schetsvoorstel – betreffende uitvraag aanbestedingstraject

Nederlandse Zorgautoriteit

Bij NZA zijn we gestart met het geven van een in-companies huisvestingstraining. Vervolgens hebben we aan de hand van verschillende werksessies het beleid bepaald: de NZAs huisvesting: toekomstwaarden, gebruikswaarden, identiteitswaarden en feel&look, en een programma van eisen. Rechts een weergave van het kleurenbeleid dat we hebben voorgesteld en is toegepast.

Feel & look interieuradvies

JOOLZ

We wilden een pand met een familiegevoel, waar vitaliteit, creativiteit en het creëren van positieve impact centraal stonden. Veel groen, een biologische keuken, een dak van zonnepanelen, een trim, een thuisgevoel.

Verantwoordelijk voor het ontwerpteam en MT-lid van JOOLZ (opdracht zijde), werkten we aan ons nieuwe kantoor samen met de hoofdarchitect Space Encouters.

Met ons nieuwe pand wonnen we vele nationale en internationale design awards.


Woning - Renovatie:

Een oud huis in de binnenstad. Van makelaars-schuur naar keuken. Van een 80-ige jaren bewoning terug naar de orginele details van eind 19e eeuw; waar deze nog in takt gebleven waren achter aangebrachte plafon-, muur- en vloerbedekkingen.

Publicaties

Hoe mensen en omgevingen elkaar beïnvloeden


Stimuleer positieve interacties in het interieur!

VIX doet al jaren onderzoek naar de relatie tussen mensen, organisaties en hun omgeving. Ze beïnvloeden continue elkaar! Hoe geef je hier een positieve wending aan? Hoe creëer je positieve interacties tussen mensen en hun omgeving? We hebben veel geschreven over creativiteit, welzijn, duurzaamheid, identiteit en het sociaal kapitaal. Publicaties over onze bevindingen vind je op onze STORIE site. Leuk om je te inspireren met al enkele korte beschrijvingen van artikelen:

Agile werkomgeving

Bij projectwerken draait het om het team. Het bij elkaar zijn als team is belangrijk, maar moeilijk te organiseren als er wordt geflexwerkt. Slechts bij elkaar komen voor een sessie en daarna weer uit elkaar zwerven, haalt de communicatie-flow eruit. Persoonlijk contact en de interactie tussen teamleden en teams op de werkvloer is er dan niet. Je kan dan niet je processen inzichtelijk maken in je eigen fysieke team werkzone. Dat is een groot gemis, het voelen waar je met elkaar aan werkt, wat de doelen zijn die betekenis geven aan het werk wat je verricht.

Read More

Creatief ecosysteem

Ruimte in de fysieke omgeving, denk aan -frisse lucht, licht, openheid, bewegingsvrijheid-, creëert ‘ruimte’ in je hersenen. Een witte studio biedt licht en ruimte in je gedachten voor nieuwe ideeën. Door niet alles tot in de puntjes in het interieur uit te werken blijft er ruimte over over voor eigen inbreng, het geeft een 'studio'-gevoel. Een Studio die je kan veranderen om in te experimenteren en het eigen te maken aan je project. Een flexibel in te richten omgeving maakt een ecosysteem mogelijk; een continue evolutie van settings die ruimte geven aan nieuwe ontwikkelingen .

Read More

Waar creativiteit de ruimte krijgt!

"Innovatie vraagt om speelruimte; om aan de structuur van logica en orde te kunnen ontsnappen. Filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900) schreef ooit: ‘Je hebt chaos nodig om een dansende ster te kunnen baren.’ Ofwel, om echt iets moois, iets vernieuwends te creëren heb je speelruimte nodig", aldus Caroline van der Linden, beeldend kunstenaar en trainer creatief leiderschap bij de Baak.

Read More

Sociaal interieur

In de veranderende werk- en leeromgeving speelt het sociaal kapitaal een steeds centralere rol. Kantoren en leeromgevingen die goed scoren in hun ruimtelijke ontwerp trekken mensen aan. Mensen leren het meest van elkaar, begrijpen elkaar het best en verbinden zich met elkaar het best wanneer ze fysiek bij elkaar zijn, zeker als het interieurontwerp ze hierin ondersteunt. Lees hierover meer:

Het sociaal kapitaal versterken

De functie van het kantoor zal veranderen. Het wordt een plek waar gewerkt wordt aan het sociaal kapitaal, waar je komt om te ontmoeten. Waar je creatief kunt zijn, kunt opladen en jezelf kunt ontwikkelen. Een plek waar je momenten van samen zijn beleefd– teamsessies, wekelijkse planningen, koffie momenten, de maandelijkse rapportage ‘hoe doen we het?' Een plek waar mensen trots op zijn, waar ze voelen waar de organisatie voor staat, waar ze samen met collega's en partners verhalen beleven en verhalen van betekenis opbouwen. Een plek, een organisatie-huis, waarin de bedrijfsstrategie tot leven komt, waar je de doelen beleefd waaraan je werkt, waar ze meer waarden krijgen dan een marketing verhaal op powerpoint slides.

Read More

Onze (Post-)COVID werkomgeving

‘We zijn groepsdieren. We hebben wezenlijk persoonlijk contact nodig om onze voorraad oxytocine aan te vullen. We zijn moe van de technologie. Thuis vervaagt het gevoel voor dat geheel; voor het bedrijf, voor collega’s, voor waar je het voor doen’ (GZ-psycholoog Leon van Skils ). ‘Op kantoor ervaar je verbondenheid, daar leer je van anderen, daar werk je samen naar een doel toe’ (Onderzoekspsycholoog Stephan Grünewald). Flexwerken wordt een feit. ‘Er zullen werk-hubs en werk-koffiebars overal in de stedelijke omgeving ontstaan (architect Stefano Boeri). ‘Er zal veel aandacht worden geschonken aan de zintuigelijke beleving, elke plek krijgt een specifieke gevoelswaarde thuis en op kantoor’ (Interieurarchitect Ilse Crawford). ‘De inrichting van kantoren wordt flexibeler en dynamischer. De aandacht zal meer gaan naar het sociaal kapitaal’ (CBRE, McKinsey).

Read More

Sociaal Interieur

Doe de Social Capital Scan! Is jouw kantoor een plek waar mensen graag willen zijn? Een plek waar je trots op bent, waar je ervaart waar het bedrijf voor staat en waar je het gevoel hebt dat je samen aan iets van betekenis werkt? Een plek waar je kennis deelt en op nieuwe inzichten komt? Op basis van jaren onderzoek en praktische ervaring met kantoorontwerp, verbouw, inrichting en interactieve sessies met eindgebruikers hebben wij; Kitty de Groot en Edith Winkler, de #social_capital_scan ontwikkeld vanuit een persoonlijke, verbeeldende en oplossingsgerichte aanpak. Aan de hand van meer dan 50 onderzochte scanpunten, bieden we perspectief op hoe uw (hybride)kantoor eruit kan zien en wat zij teweeg kan brengen.

Read More

interieur - kennis + kunde


Gefascineerd door hoe interieurs mensen beïnvloeden en visa versa hebben we we hier veel onderzoek na gedaan en in geëxperimenteerd. Onze bevindingen zijn gebundeld in artikelen en in een boek. Onze kennis zetten we graag ook voor jou in, in de vorm van een training, advies, interieurontwerp.

BOEK: Nieuwe Werkvormen

Voor uitgeverij De Gelderlanden schreven we het boek: Nieuwe Werkvormen. Een boek over identiteit, creativiteit, gezondheid, kennisdeling en duurzaamheid in de werk- en leeromgeving.

Lees de samenvatting van ons boek: Nieuwe Werkvormen

Maatwerk

Interieur maatwerk, van pantry tot innovatie ruimte toegespitst op jullie bedrijf. Een unieke uitstraling, kwalitatief, ergonomisch, van idee tot realisatie. Door vele jaren ervaring in zowel engineering, interieur- en meubelontwerp, zijn we effectief en in staat complexe ontwerpen en een hoge afwerking te realiseren, die verder gaan dan doorsnee. Wij staan voor knowledge-based-design om jou blijven blij te maken.

Bekijk ons maatwerk

OFFICE ACADEMY

Voor de Office Academy verzorgen we verschillende trainingen voor professionals en organisaties.

> In-company trainingen.

Training: Identiteit & belevingTraining: Huisvestingskunde

Interieurontwerp & -advies